Littekens zijn goed

Littekens zijn goed

Zoals wel vaker viel de kermis dit jaar gelijk met het Gildekamp. Op een gezellige kermisborrel hadden we een interessante discussie over een akkefietje, dat op het Gildekamp de vorige nacht was gebeurd. Een van de kinderen was tijdens het slapen uit een stapelbed gevallen en dat doet uiteraard pijn, is schrikken (voor ouder, kind en leiding) én wil je uiteraard niet. Ze moest zelfs langs de EHBO, de wond moest gehecht worden, een paar littekens, dus een serieuze smak.

Zelf ben ik 10 jaar leider geweest bij het Gilde en de belangrijkste doelstelling was eigenlijk verrassend simpel. Ze allemaal “heel” terugkrijgen, maar wat is “heel” nu precies?

De discussie werd namelijk erg zwart-wit gevoerd. Een groep aanwezige ouders gaf aan dat vanaf nu dan maar alle stapelbedden verboden moesten worden. Iedereen moest maar op de grond slapen. Veiliger, minder geklooi, betere nachtrust etc.

Ik ben het hier pertinent mee oneens. Dit heeft er niets mee te maken, dat ik zelf geen kinderen heb en me er niet in zou kunnen verplaatsen. Nee, ik kan me er juist goed in verplaatsen. Door de stapelbedden weg te nemen, ontneem je die kids ook een enorm stuk lol. Wat is er mooier dan springen op die bedden? Het plafond zonder hulp te kunnen aanraken? En vanaf een strategisch betere positie – want hoger gelegen – met je kussen een grotere kans te maken om die verdomde Gilde-leiders eens goed met je kussen te raken? Of als dat niet lukt, proberen degenen onder je te verrassen met een welgemikte donzen punch?

Als je het verder rekt, is het boven mogen slapen bovendien een klein stapje in het proces naar volwassener worden: je moet wel met enig beleid de treden van het stapelbed op en af, je kunt vaak niet rechtop staan, want dan stoot je je hoofd, maar dat leer je vanzelf: weer een bult en/of litteken erbij… En uiteraard je staat even op de top van de ‘Apenrots’. Totdat je er bij de Meiden- c.q. Jongensclub weer hard van af wordt gegooid. Ook leerzaam en onderdeel van groter groeien.

Tenslotte, laten we niet denken, dat door het verwijderen van stapelbedden, we een veiliger wereld gecreëerd hebben. Dan lopen ze die littekens echt wel ergens anders op. Zie Littekens als Leertekens, want je onthoudt littekens veel beter dan al die keren dat iets goed ging.

Oftewel, littekens zijn zo slecht nog niet!

Een andere Ronald.

P.S. Het kindje is overigens wel uit het juiste hout gesneden, want na een nachtelijk bezoekje aan de EHBO en een nachtje thuis wilde ze weer terug naar Kamp. That’s the spirit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s